Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bőrkárosító hidratáló szerek

 

Gondolkoztál már azon, vajon mitől lehet, hogy folyamatosan krémezed Magad, és mégsem vagy elégedett az eredménnyel, amikor tükörbe nézel? Mégsem érzed úgy, hogy hidratált és ragyogó lenne a bőröd...
 

Miért van az, hogy feszül a bőröd?... 

Biztosan ismered az érzést, amikor az esti arcmosás, fürdés után alig várod már, hogy végre bekenhesd magad egy adag arc/testhidratálóval.
Tudod miért érzel így?
 
Egyik lehetséges tettes a propylene glycol (propilén-glikol, propilénglikol, propilénglükol), ez az olcsó tisztító és nedvesítő töltelékanyag, ami azért kerül a krémekbe, tusfürdőkbe, hogy selymesnek és hidratáltnak érezd a bőröd. Nézd csak meg a tusfürdőd hátulján, ott lesz, meglátod!
 
Másik funkciója, hogy minden évszakban, minden időjárási körülmények között biztonságosan lehessen szállítani a termékeket, ugyanis remekül megakadályozza például azt, hogy egyszerűen megfagyjon. És tudod, hogyan éri el ezt a nem kis teljesítményt? Azon egyszerű oknál fogva, hogy ez a vegyület kísértetiesen hasonlít a kereskedelmi forgalomban kapható fagyállóhoz, mindössze egy alkoholcsoporttal kevesebbet tartalmaz.

A propilén-glikol egy színtelen, szagtalan folyadék, az iparban használt ásványi olajak „tisztított, kozmetikai formája”... 

Vajon Te szívesen kensz magadra ilyen vegyületekkel teli termékeket?
 
Vagy eddig nem tudtad, hogy a szépségIPAR mikkel "turbózza" a termékeit, mert akkor inkább nem vetted volna meg? 
 
Hát igen, ezért nem tudhattad…
 
Annak ellenére, hogy a propilén-glikol nem okoz rákot vagy génkárosodást, azért káros összetevője a kozmetikumoknak, mert a hosszú távú használat következtében szárazzá, ráncossá, fakóvá teszi a bőrt. És mivel a benne lévő szintetikus glicerin (glycol=glicerin+alkohol) feladata, hogy a nedvességet a bőrbe vonzza és ott is tartsa. ha már nem talál több nedvességet, a bőr alsóbb rétegeiből vonzza fel azt.
 
Így az eredmény csak látszólagos: ha a bőröd „szabadon” van (fürdés után, krémezés előtt), a feszítő, száraz érzést csak a testápolóval tudod eltüntetni, ami ideig-óráig és – mint láthattad – csak arra jó, hogy még jobban szárítsa a bőröd.
 
Még több testápoló, még szárazabb bőr. 
 
Ha a tusfürdők és a testápolók tényleg olyan jók lennének a száraz bőrre, akkor miért kellene mindig használni őket?!
 
És ugyan tényleg nem okoz rákot – már ez is valami? -, és kis mennyiségekben, időszakosan használva még csak nem is mérgező.
 
De mivel majdnem minden kozmetikai termékben megtalálható, ez a sok kis mennyiség összeadódik, nem beszélve a folyamatos használatról.
 
Könnyen behatolnak a bőrödbe, gyengítik a sejtek szerkezetét, így gátolva annak helyes működését. Ipari felhasználásuk során védőfelszerelést kell alkalmazni, és óva intenek, hogy a bőrre kerüljön ez az anyag, lévén erős bőrirritáló szer, amely vese- és májkárosodást okozhat.
 
És valóban „tisztított” formában, de egyes dezodorokban jóval nagyobb koncentrációban alkalmazzák őket, mint amikor védőfelszerelést javallott hozzájuk…
 
Miután a propilén-glikol behatol a pórusokba, elkezd tisztítani, és lemosás után is (ha tusfürdőről van szó) a bőrön/bőrben marad. Itt összegyűjti a bőr olajait, zsírjait és felbomlasztja. Így bőröd elveszti tápláltságát, fiatalságát, simaságát, fakó, száraz és ráncos, élettelen lesz. Okozhat csalánkiütést, ekcémát is.
 
Az alábbi termékekben találkozhatsz vele, velük (Polyethylene Glycol (PEG), Ethylene Glycol (EG), Polypropylene Glycol (PPG) is rokon vegyületek!:
 • tusfürdő
 • sampon
 • dezodor
 • sminkek
 • gyári szappanok
 • krémek
 • fogkrémek
 • tonikok
 • borotválkozás utáni szerek
 • kondícionálók
 • BABA TÖRLŐKENDŐK
 • habfürdők, stb…
 
De van egy jó hírem is: ez a folyamat visszafordítható!
 
Mint a tested, a bőröd is hihetetlenül rugalmas, öngyógyító szerv, kb. 3-4 hetente megújul. Ha úgy döntesz, hogy nem használsz tovább propilén-glikolos termékeket, 1 hónap múlva életteli, ragyogó, hidratált, feszülő érzés nélküli bőrrel lehetsz gazdagabb! Csak nézd a termék hátoldalán levő címkéket és válassz tudatosan, vegyszermentesen!