Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Higénia

 A konzerválóanyag használata mellett a higiénikus elkészítési mód és tárolás elsőrendű fontosságú egy kozmetikum mikrobiológiai stabilitása szempontjából. Ételeinket is tiszta edényekben készítjük el, de mivel kozmetikumainkat hűtés nélkül, hetekig szeretnénk – sokszor nem ideális körülmények között, pl. egy párás fürdőszobában – tárolni, ezért itt a „tiszta” sajnos nem elég.

 

A legfontosabb higiéniai tudnivalók: Eszközök fertőtlenítése: A szükséges eszközöket fertőtleníteni kell. Ez történhet úgy, hogy a mosogatógépből frissen kivett eszközöket 70%-os alkohollal befújjuk, majd - egy papírtörlőn, vagy vasalt konyharuhán - hagyjuk megszáradni. A nem fém eszközökhöz megfelelő a mikrohullámú sütőben használható cumisüveg strerilizátor. Ha a fentiek nem állnak rendelkezésre, akkor jó szolgálatot tesz egy nagyméretű kukta, (néhány dl vizet és egy kanál ecetet öntünk bele,) melybe minden hőálló eszközt beletehetünk, - hasznos egy tiszta konyharuha az edény aljába fektetve -, és forrástól számítva takaréklángon 15-20 percig gőzöljük. Ez az eljárás a nyomás és a hő miatt a legtisztább, majdnem, vagy egészen steril eszközöket eredményezi, (a takarékláng miatt pedig csekély energiát fogyaszt).

 

Legjobb, ha az eszközök hőkezelése után azonnal hozzákezdünk a krém elkészítéséhez, ha nem, akkor a munka megkezdésekor feltétlenül fújjuk be a tárgyakat 70%-os alkohollal a fentiek szerint. Kényelmes megoldás lehet eszközeink fertőtlenítésére a cumisüveg sterilizáló folyadék használata. Az áztatás és öblítés után rázzuk le az eszközökről a vizet és fújjuk be őket 70%-os alkohollal.

 

A kozmetikumaink tárolására szánt edényeket is fertőtlenítenünk kell, melyeket hővel sterilizálni nem mindig lehet, de az alkoholos vagy fertőtlenítő folyadékos fertőtlenítés itt is elengedhetetlen.

 

Alapanyagok: Csak megbízható forrásból származó alapanyagokat vegyünk, melyeket tároljunk sötét, hűvös helyen (pl. száraz pincehelyiség, izolált láda). Az alapanyagokat kizárólag a lejárati időn belül használjuk fel, de a csomagolás felbontása után mihamarabb (ez elsősorban az olajok esetében fontos). Csak fertőtlenített eszközzel vegyünk ki az alapanyagokból, és a véletlenül leesett, kézzel érintett, más alapanyaggal találkozott anyagokat még véletlenül se tegyük vissza a tárolóedénybe, zacskóba.

 

Ha magunk feldolgozta gyógynövényekkel szeretnénk gazdagítani kozmetikumainkat, akkor készítsünk párlatokat vagy tinktúrákat, de a sima forrázatok alkalmazásától tekintsünk el, mert még egy alapos szűrés után is nagyon sok növényi maradvány kerül bele a kozmetikumba, amely a termék mikrobiológiai stabilitását csökkenti.

 

Tartósítás: A tartósítószert nem elég akkor a termékhez adni, mikor pár nap elteltével kiderül, hogy „mégsem tudtuk egy héten belül felhasználni, de jó lenne, ha nem kellene kidobni…” Itt is jobb előre gondolkodni. Ekkorra már úgy elszaporodhatnak a krémben a kórokozók, hogy a mi konzerválószereink nem bánnak el velük. A kész emulziókat nem szabad újra felmelegíteni, mert ugrásszerűen elszaporodhatnak benne a kórokozók.

 

Tárolás: A kész krémek tárolására legalkalmasabbak azok az edények, melyek légmentesen tartják az emulziót és adagolórendszerüknek köszönhetően nem érintkezik a kéz az edényben maradt emulzióval, így minimalizálható a kintről bekerülő kórokozók száma. Ilyen tárolók a légmentes pumpás adagolók, a tubusok ill. a tubustégelyek, melyek egyesítik a tubusok és a tégelyek hasznos tulajdonságait. Elsősorban testápolók, samponok, tusfürdők esetében használhatók még a flakonok, melyekben ugyan nem biztosított a légmentes tárolás, de a higiénikus kivétel igen.

 

Ha mindenképp tégelyekben szeretnénk tárolni a krémeket, akkor a kivételhez legjobb tiszta spatulát használni. (Alkohollal tartósított emulziókat azonban inkább ne tároljunk tégelyben). Ha a termék elfogyott, azonnal mossuk el az üres tárolóedényt, ne hagyjuk benne a krémmaradékokat a következő felhasználás időpontjáig. Termékeinket ne tegyük ki közvetlen hő (pl. tűző nap, radiátor) hatásának. Minden esetben tüntessük fel a csomagoláson a számított lejárati dátumot.

 

Forrás: