Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Krémek keverése

 

  • Fertőtlenítsük a tiszta, hőálló üvegedényeket, kanalakat, késeket, hogy megfelelő tisztasággal tudjunk dolgozni. Tegyünk minden eszközt egy tiszta, vasalt konyharuhára vagy ha nincs kéznél akkor inkább egy papírtörlőre. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat.

 

  • Mérjük ki a zsírfázis alapanyagait (a hőérzékeny anyagok, mint pl. a növényi zsírok kivételével) egy hőálló üvegedénybe. Mivel egészen kis mennyiségekkel dolgozunk, ezért preciziós mérlegre (nagyon pontos digitális mérlegre) lesz szükség. Először is a szilárd állapotú anyagokat rakjuk az edénybe, így könnyen kiszedhetjük az esetleges többletet. Kis tálkákat, esetleg muffinpapírt használva külön-külön is kimérhetjük az anyagokat. Ezután az olajakat öntsük óvatosan a főzőpohárba. Sokat segíthet egy pipetta, amivel könnyen elkerülhetjük, hogy több olaj ömöljön bele a pohárba, mint amennyit szeretnénk.

 

  • Mérjük ki a vízfázis alapanyagait egy másik hőálló edénybe. A vizet, aloe verát, növényi párlatot, glicerint együtt melegíthetjük. Az alkoholos kivonatokat viszont nem szabad melegíteni, mert elillan az alkohol. A többi hőérzékeny anyagot is késöbb adjuk majd a vízfázishoz. A két edényt vízfürdőbe állítva a tűzhelyre tesszük és elkezdjük melegíteni. Egy idő után a poharak elkezdenek „táncolni”, ekkor tegyük takarékra a lángot a tűzhelynél, majd addig melegítjük az anyagokat, míg a zsírfázis homogén lesz és elolvadnak a szilárd összetevők.

 

  • A vízfürdőből kivett zsírfázishoz adjuk a zsírokat és a kézi mixerrel teljes olvadásig keverjük őket. Ha van hőérzékeny olajunk a receptben, azt most adhatjuk hozzá a zsírfázishoz. Ha a recept gélképző anyagot tartalmaz, azt a kézi mixerünk segítségével szintén most oszlatjuk el a zsírban. de csak a vízzel való találkozáskor fogja betölteni feladatát.

 

  • A két fázist most emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és a kézi mixerünk tésztadagasztó karjával, a legmagasabb fokozaton azonnal elkezdjük keverni. Azért nem jó a habverő kar, mert a krémbe túl sok levegő kerül, habos lesz. Addig keverjük az emulziót, míg homogén krémet nem kapunk. (Általában 4 percet vesz igénybe. - Az emulzió kezdetben még meleg és folyékony, de idővel ahogyan hűlni kezd besűrűsödik. A végső konzisztencia azonban legtöbbször csak másnapra alakul ki.) Ha már homogén az emulziónk és kissé lehűlt, akkor alacsony fordulatszámon géppel vagy kézzel tovább keverjük.

 

  • Ha az emulzió kézmelegre hűlt, akkor adhatjuk csak hozzá a hőérzékeny anyagokat. Ilyenkor tehetjük bele a vitaminokat, az illóolajokat, tejsavat és a konzerválószert is. (Rokonsal vagy alkohol, ill. alkoholos kivonat). Ezeket az anyagokat egymás után adjuk hozzá a krémhez, mindegyiket jól elkeverve. Ezután addig keverjük kézzel az emulziót, míg teljesen ki nem hűl.

 

  • Az elkészült krémet előzetesen fertőtlenített tégelybe, flakonba tesszük és feliratozzuk. Nagyon fontos, hogy kerüljön rá a krém neve, a receptúra száma, a készítés ideje, és a lejárati idő is.

 

Forrás: