Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szappan készítésének módjai

 Házilag szappant 4 féle módon lehet készíteni:

 

  • Glicerinszappan készítése. Ennek során kész szappan alapot melegítenek fel, majd színezés és illatosítás után formába öntik.

 

  • Reszelt szappan készítése. Maradék, vagy direkt erre a célra vásárolt natúr vagy házi szappant lereszelnek, felolvasztanak és színezés, mintázás, illatosítás után formába öntik.

 

  • Szappan készítése hideg eljárással (CP). Lényege, hogy különféle zsírokat és olajokat lúgoldattal elszappanosítunk. A szappan kiöntése és megszilárdulása után több hétig (min. 4 hétig) kell érlelni őket, amíg beáll a bőrnek kedvező ph érték. A kézműves vásárokon, natúr boltokban készült "házi szappanok" többsége ezzel az eljárással készül.

 

  • Szappan készítése meleg eljárással (HP). Hasonló a hideg eljárással készülő szappanhoz azzal a különbséggel, hogy a szappan masszát melegen tartva, felmelegítve lecsökkenthető az érési idő akár 1-2 hétre.

 

 

Forrás: